Przepis na aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą, bez jajka i bez bułki tartej - dla dzieci po 12 miesiącu.
Sprawdzony i warty wypróbowania przepis na pulpeciki mięsne z warzywami i czosnkiem. Aromatyczne mięsne
pulpeciki można przygotować jako pojedyncze porcje w formie większych pulpetów
lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka kuleczek na
tzw. jeden kęs. Świetnie pasują do ziemniaków w towarzystwie warzyw a nawet do
makaronu. W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest
potrzebne, mięsko trzyma się idealnie i ładnie daje się formować w porcje.
Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której
składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka
jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale
wypełnia i skleja mięsko. Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i
majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest
aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom.
Składniki:
250 g mięsa
mielonego
1/3 małej marchewki
1/3 małej
pietruszki
Natka
pietruszki
Pół ząbka
czosnku
Majeranek
2 - 3 łyżki
pełnoziarnistej kaszki warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle
Przygotowanie:
Posiekać
natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do
miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość
dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i
dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku
i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować ok
15 – 20 minut.
Porada: Z takiej ilości składników wychodzi
ok 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle ile
zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii delikatnie je
od siebie separując, aby się nie skleiły.
