Zarówno dzieci jak i dorośli bywają łasuchami i nie da się
ukryć, że kochają słodkości. Pierogi z owocami to pyszna propozycja obiadowa, za
którą zazwyczaj przepadają mali i duzi fani słodkich smaków. Oczywiście nie
trzeba podkreślać, że cukier w diecie dzieci i dorosłych nie jest wskazany i
warto kontrolować jego ilość, jednak raz na jakiś czas wspólny obiad na słodko
nikomu nie zaszkodzi.
Pierogi to danie staropolskie, najbardziej znane są oczywiście te z serem, czyli ruskie, jednakże te z owocami także są bardzo lubiane
- wypełnione nadzieniem zarówno z popularnych owoców, takich jak wiśnie,
jagody, truskawki czy śliwki, a także serwowane w nowych wariacjach, na
przykład z melonem lub z pomarańczową konfiturą. Na podawanie pierogów możliwości
jest naprawdę bez liku, a coraz to nowe przepisy na pierogi różnią się już nie
tylko farszem i dodatkami, ale także rodzajem ciasta.
Ponniżej prosty
i szybki przepis na pierogi z wiśniami z
kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym. Jest to efektowne danie
z wykorzystaniem gotowych pierogów, będące doskonałą propozycją na szybki letni
obiad lub deser dla małych i dużych łasuchów. Decydując się na gotowe produkty,
które są często nieocenioną pomocą w kuchni i dzięki nim można zaoszczędzić
wiele czasu, warto stawiać na te sprawdzone i godne zaufania. Pierogi Jawo
użyte w przepisie należa właśnie do takich produktów - mają czysty skład, nie
zawierają konserwantów i barwników, są także sprawdzone oraz pozytywnie
ocenione przez serwis http://czytamyetykiety.pl/products/jawo-pierogi-z-wisniami-450-g/
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pierogów z wiśniami Jawo
sos:
kremówka 100 ml
cukier 5 dag
czekolada mleczna – 1,5 tabliczki
Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z wiśniami zgodnie z instrukcją
podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut.
Przygotuj sos czekoladowo-karmelowy: do rondelka wsyp cukier i gotuj do momentu,
gdy powstanie karmel. Uważaj, żeby cukier się nie przypalił. Do tak przygotowanego
karmelu ostrożnie wlej śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, aby śmietanka
połączyła się z karmelem. Dodaj startą na tarce tabliczkę czekolady i podgrzej
delikatnie, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Sos można podawać na ciepło lub zimno. W międzyczasie pokrusz czekoladę. Ugotowane pierogi polej sosem i posyp pokruszoną czekoladą.
porada:
pierogi świetnie smakują także z jogurtem naturalnym lub śmietanką delikatnie posypane cukrem
Smacznego!
